Knusjes

boek - Veilig Zwanger

oudere editie: zevende druk / nieuw in verpakking

boek - Veilig Zwanger
euro 1.00 *Prijzen zijn inclusief btw
0 ster(ren) met 0 review(s) Schrijf een review
Klik op de foto voor meer uitleg
Let op, bijna uitverkocht!
Beschrijving
Dat je tijdens je zwangerschap zou moeten genieten weet iedereen, maar wat doe je als je de hele dag misselijk bent? De ene vraag na de andere dringt zich op. Moet je echt eten voor twee? Hoe zit het nou precies met die Franse kaasjes? En sporten... Of de zonnebank? Beatrijs Smulders en Mariël Croon geven de antwoorden. Mét uitleg, én tips.
De ondertitel van dit boek luidt: "Het complete handboek" en voor een normale zwangerschap dekt dat zeker de lading. Het bijzondere van het boek is dat het diverse situaties vanuit verschillende oogpunten bekijkt: de schrijfsters zijn zowel verloskundige als moeder. Dat zorgt voor de juiste mix van kennis en ervaring, die het geheel prettig leesbaar en inhoudelijk goed maakt.
Ook worden andere ouders als gastspreker aan het woord gelaten, die als "ervaringsdeskundigen" anekdotes toevoegen. Heel herkenbaar, soms ontroerend, maar vooral ook erg grappig. Zoals de zwangere moeder die bij het verschonen van haar oudste kind propjes in haar neus moet doen omdat de poepbroek anders braakneigingen geeft. Zo'n verhaal geeft duidelijk aan dat je tijdens een zwangerschap gewone dingen lichamelijk anders gaat beleven.
Gouden tips
Veilig Zwanger staat verder boordevol 'gouden tips'. Eigenlijk is er voor alle bekende klachten (misselijkheid, vermoeidheid, brandend maagzuur, oprispingen, rugpijn, aambeien, spataderen, afijn, de hele santenkraam) wel een passende remedie, of een hulpje om het in ieder geval draaglijker te maken. Of het helpt is een tweede, maar het valt allicht te proberen.
Een flink deel van het boek is gereserveerd voor do's & don'ts qua eten, drinken en (andere) genotmiddelen. Ze vertellen niet alleen wat je niet mag, maar ook wat juist goed voor je is. Dus geen biefstuk maar wel broccoli om aan extra ijzer te komen.
Niet alleen de vrouw
Omdat het niet alleen de vrouw is die een kind gaat krijgen, is er ook een hoofdstuk 'gouden tips voor partners'. Deze tekst is afkomstig van een man (de schrijver Dirk van Weelden, vader van twee).
Het hoofdstuk is vooral gericht op de kraamtijd en wat minder op de zwangerschap zelf. Er staan een aantal open deuren in (neem wat huishoudelijke taken over) maar ook grappige vergelijkingen met arbeidssituaties. Zoals: "Een baby is geen probleem dat een oplossing vereist", of: "Het is geen productie maar reproductie". Het uitgangspunt is blijkbaar wel dat de partner werkt.
Moederschap en werken
Daarnaast wordt uiteraard ook aandacht besteed aan de combinatie moederschap en werken. Als je zwanger bent, of net bevallen, dan heb je rechten. In het boek staat een en ander kort maar duidelijk beschreven. Niet alleen verlof- en ziekteregelingen staan erin, maar ook bepaalde omstandigheden op de werkplek (te veel lawaai, te warm) waarvoor de werkgever een oplossing moet bieden.
Zwangerschap van begin tot eind
De ontwikkeling van de baby zelf wordt vanzelfsprekend niet overgeslagen. Vanaf het moment dat het eitje en het zaadje elkaar tegenkomen in de eileider kun je uitvoerig het verloop van het hele proces volgen.
Je krijgt op een leuke manier uitgelegd hoe het wonder in elkaar steekt en wat er eigenlijk gebeurt in je buik. Zo ligt vanaf de eerste celdeling al vast welke eigenschappen het kindje van jou krijgt en welke van je partner, en natuurlijk of het een jongetje of een meisje is.
De hele zwangerschap ligt onder de loep, tot het moment dat je de baby in je armen hebt. Je krijgt zelfs tips om de bevalling in de laatste weken een klein zetje te geven, voor als je echt niet meer kan wachten tot je die buik kwijt bent.
Veiligheid begint met geruststellen
Het doel van "Veilig Zwanger" lijkt: de zwangere vrouw zo veilig mogelijk door de zwangerschap te loodsen, wat begint met haar gerust te stellen. En dat is iets wat Smulders en Croon zeker lukt.
Veel verschijnselen die je tijdens je zwangerschap tegenkomt, blijken volkomen normaal te zijn. Daarnaast wordt ook duidelijk aangegeven bij wat voor soort problemen je de verloskundige wél moet bellen.
Een echte aanrader
Dit alles maakt het boek tot een echte aanrader, zeker als je voor het eerst in verwachting bent. De zwangerschapsschijf op het omslag (waarmee je in een handomdraai je uitgerekende datum kunt bepalen) en de vrolijke illustraties springen direct in het oog, en maken het boek extra leuk.

Veilig zwanger geeft handvatten voor het dagelijks leven van de zwangerschap en bespreekt de maatschappelijke en psychologische dilemma's van het moderne moederschap.
Hoe ga je om met vermoeidheid?
Wat is een gezond voedingspatroon in de zwangerschap?
Hoe bereid je je voor op de combinatie van werk en ouderschap?
Hoe ga je om met angst en hoe versterk je je zelfvertrouwen?
Hoe maak je de juiste keuzes in een samenleving die steeds technologischer en complexer wordt?


Beatrijs Smulders en Mariël Croon  zijn beide verloskundigen.
Smulders treedt regelmatig op tijdens filmavonden voor aanstaande ouders die Stichting Lichaamstaal in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse organisatie van Verloskundigen organiseert, en verschijnt veelvuldig op televisie.
Croon is medewerker van NRC-Handelsblad. Van dezelfde auteurs verscheen eerder het zeer succesvolle Veilig bevallen.

Reviews

Aantal reviews: 0
Gemiddelde beoordeling: sterren Schrijf een review
Er zijn geen reviews beschikbaar in de huidige taal